Sveriges unga tar ställning för mångfald och tolerans
INSÄNDARE (2008-05-15)
Det finns många anledningar att vara ung och engagera sig i dagens Sverige. Idrottsrörelsen är fortsatt en enorm samlingsplats för en mängd ungdomar och är en kanal där möjligheterna att skaffa sig en solid grund i livet är väldigt stor. Men en annan sorts engagemang breddar också sin front i samhället. I takt med Sverigedemokraternas expansion och ökande exponering, samt andra odemokratiska krafter som är en fara för Sverige, så samlar sig unga och tar sällning för ett bättre samhälle.
Antirasismen i Sverige är idag en väl utbredd företeelse där många har något att säga, liten som stor, gammal som ung. Överhuvudtaget är frågan om begreppet rasism eller begreppet främlingsfientlighet väldigt omdiskuterad just nu. För framför allt ungdomar kan det dock vara svårt att få sin röst hörd och inflytandenivån för ungdomar kan kännas som alltför liten. Som ungdom själva vet vi att man ibland kan känna sig motarbetad av samhället snarare än uppmärksammad och en sådan känsla är inget annat än hämmande för en människa, oavsett ålder.
Unga som känner sig motarbetade är ofta dem som söker sig till extrema grupper, där det alltid är rakt på sak och inga mellanhänder. Odemokratiska grupper, både på höger- och vänsterkanten, samlar förbannade ungdomar som vill göra något åt samhället. Men med våld och intolerans löser man inget samhällsproblem. De extrema höger- och vänstergrupperna som använder sig utav våld är båda två precis lika stora kålsupare i hämmandet av samhällsutvecklingen. Ungas röst ska höras, inte deras knytnävar.
Det finns dock plattformer där unga faktiskt uttrycker sin åsikt och visar på en vilja att nå inflytande samt införskaffa sig makt över sin egen vardag. Det finns en mängd ungdomsorganisationer som skriker efter unga med vilja och engagemang, däribland riksorganisationen Ungdom Mot Rasism. Vi vill erbjuda ett nätverk för unga med en vilja att förändra den nuvarande samhällsutvecklingen, där odemokratiska grupperingar får starkare fäste och främlingsfientligheten kommer närmare och närmare samhällssystemets ryggrad. För att demokrati och rättvisa fortsatt ska prägla ett Sverige med traditioner av goda modeller så samlar sig tusentals unga och tar ställning. Ungdom Mot Rasism består idag av 3 000 antirasister som alla vill se ett likabehandlande Sverige.
Urix Åsiktsfestivalen, som Ungdom Mot Rasism är med och arrangerar, är ett årligt förekommande fenomen där närmare 1 000 unga i åldrarna 13-18 år samlas för att gemensamt diskutera mänskliga rättigheter, rasism, djurrätt och demokrati. Varje år står en kommun värd för festivalen, som arrangeras av Föreningen Gemensam Framtid. I år var det Malmö Kommun som hade äran att föra fanan vidare, och vilken festival det blev. Malmö var under kristihimmelfärdshelgen 1-4 maj fyllt av unga med viljan att förändra.
Förutom ett tjugotal organisationer som höll workshops med en mängd olika frågor som diskussionsgrund, så erbjöds det på festivalen också seminarier, föreläsningar, kulturaktiviteter och massor utav kärlek. Dessutom är festivalens otroliga mångfald ett av Urix främsta verktyg. Det finns antagligen ingen plats för ungdomar att samlas där en så otroligt stor blandning av människor får möjlighet att träffas. Människor med olika nationaliteter, olika social status, olika förutsättningar, olika möjligheter och olika identiteter etc. kan samlas och i samförstånd diskutera samt nå ytterligare kunskap för påverkan. Så bygger man en demokrati.
Att erbjuda unga en sådan plattform tror vi är nödvändigt för att vi ska lyckas hålla Sverigedemokraterna utanför riksdagen. Men det är också viktigt med avseende på minskad ungdomskriminalitet, integration, desegregation samt för att unga ska nå makt och inflytande över sin egen framtid. Framtiden bör formas av oss unga och därför måste det erbjudas platser där man kan få kunskap i hur man kan påverka. Urix åsiktsfestivalen är ett praktexempel på hur ett sådant ungdomsengagemang kan ta sin form. Sverige behöver oss ungdomars kompetens och kunskaper för att kunna utvecklas optimalt.
Samtidigt som ettriga främlingsfiender samlades i Karlstad (Sverigedemokraternas riksstämma) så träffades 1 000 ungdomar i Malmö för att gemensamt diskutera hur ett rättvist Sverige ska se ut. Det tycker vi tyder på en kraft hos ungdomar som visar på en ovilja att se främlingsfientlighet på insidan av våra beslutsfattande rum. Låt oss gemensamt ta krafttag mot rasism och främlingsfientlighet, och istället kämpa för mångfald och ett tolerant Sverige. Inför EU-valet nästa år, och riksdagsvalet 2010, kommer Ungdom Mot Rasism, tillsammans med en mängd andra organisationer, aktivt jobba för att hela tiden vara en motpol där rasismens ansikte visar sig och hålla Sveriges demokratiska anda vid liv.
Odemokratiska krafter hör inte hemma i Sverige - inte nu, inte någonsin. Sverige är, har alltid varit och ska alltid förbli ett tolerant land där människor lever i samförstånd och i demokrati.
Ola Karlman
Ordförande
Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism
Ungdom Mot Rasism är en partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation, som med fredliga och demokratiska medel kämpar för ett Sverige fritt från främlingsfientlighet. Organisationen bildade 1996 och har sedan starten varit ett nätverk för ungdomar som vill påverka samhället. Intolerans och exkludering hör inte hemma i ett demokratiskt Sverige, och Ungdom Mot Rasisms främsta mål är alltid att integrera den tanken, om alla människors lika värde, på alla samhällets nivåer. Mer information hittar du på www.umr.nu !